<<<
При лікуванні раннього дитячого аутизму основним і найважливішим складовим є без глютеново – казеїнова дієта. Основна її ідея – ПОВНІСТЮ виключити із раціону дитини продукти, що містять казеїн і глютеїн.
Казеїн – молочний білок. Не існує тестів,які точно покажуть необхідність цієї дієти. У цьому випадку кращий тест – перевірка. На протязі трьох тижнів просто не вживайте продукти, що містять казеїн.
- молоко тварин (можна рослинне - рисове, наприклад)
Маргарин, якщо він містить молоко, або його композанти, сир, молочні десерти, йогурти, морозиво, та інші продукти, що містять молоко, (тістечка і пироги, булочки, шоколадні батончики, цукерки, шоколад, навіть чорний, і т. д). Заміняйте молоко рисовим, кокосовим, каштановим або міндальнім)
Що містять сою : тофу, лецитин, і т.д.
Якщо на протязі цього часу помітні хоч якісь зміни – треба продовжувати дотримуватись дієти.
Глютеїн – пшеничний білок. Багато продуктів містять саме з його (усі злакові – наприклад пшениця, овес, ячмінь).
- пшениця, ячмінь, ячна крупа, перлова крупа, жито, овес, полба
- хлібобулочні вироби, солодка випічка
- шоколадки ( як плитки, так і батончики - спробуйте самі робити трюфелі з какао), цукерки
- злаки до сніданку і мюслі
- піца, пироги і все на основі сиру і масла
- все, що продається в магазині без етикетки про склад
- продукти, до складу яких входить солод (ячмінь) і амідон
Тести на необхідність існують, але вони не дають усіх 100 відсотків.
Проба безглютенової дієти дуже складна. Вона вимагає корінних змін у житті. Пробувати дієту треба на 4 місяці. Якщо допомогло – притримуватися і далі, якщо ні – дитина все одно хоч на якийсь час повинна знову отримувати цю дієту.
Продукти, які можна вживати:
1.Більше овочів : кольорова капуста, броколі, стручкова квасоля, кабачки, баклажани, морква, цибуля, огірки, буряк, гриби (небагато), гарбуз, салат, і ін.
2.М'ясо : будь-яке (якщо немає алергії - перевірте, може бути алергія на яловичину, оскільки її протеїни "нагадують" молочні. Обережно з ковбасними виробами, які можуть містити композанти молока ); перевіряйте етикетки шинки, ковбас, сосисок і так далі
3.Риба : надавайте перевагу маленькій: сардини. скумбрія, кілька, оселедець
4.Десерт : по-перше, фрукти; банани, виноград (добре для дезінтоксикації), груші, сливи, ананас, абрикоса, і інші свіжі або в компотах. Домашня випічка з рису, гороху, гречки, крохмалю, масла (оливки, волоський горіх, соняшникове, виноградних кісточок, якщо знайдете - пальмовий маргарин або рослинний маргарин), яєць (не можна лише якщо є алергія, а так у випічці вони легко засвоюються), мало цукру, але можна мед, стевію, родзинки і так далі
5.Вода : якомога більше для виведення шлаків, поперемінно м'яку і мінералізовану (див. етикетки по мінералізації), сік : ананасний, абрикосовий, морквяний, апельсиновий і соки червоних ягід можна включати, якщо немає на них реакції
6.Додатки до салату : рослинна олія і трави (кинза і мелений коріандр для детоксикації, цибуля і часник, кріп, петрушка, базилік і т.д)
7.Сніданок : сухофрукти (родзинки, чорнослив і ін.), горіхи, злаки без глютену, яйця, домашня випічка, мед, варення і фруктове пюре без цукру (можна з фруктозою), рисове, кокосове і мигдалеве молоко, хліб без глютену і галети, млинці, оладки і домашні вафлі
8.Полудень : Фрукти, фруктові пюре і компоти, домашня випічка